Vinkkejä

Muutamia matkan varrella tulleita vinkkejä ja kikkoja on tullut löydettyä. Tässä ei läheskään kaikkia ole, mutta se mitä muistetaan...

Tietotekniikka

 • Uutta tietokonetta käyttöön otettaessa kannattaa kiintolevy saman tien osioida vähintään kahteen osioon: Toinen osio käyttöjärjestelmälle (tarvinnee tilaa ainakin 5-10 Gt), ja toinen sitten omille tiedostoille ja tallennuksille. Tämä helpottaa tulevaa käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta todella paljon.
 • Toinen hyvä ajatus konetta käyttöönotettaessa on ensin asentaa kaikki tärkeimmät ajurit, ohjelmat ja päivitykset, sitten tehdä käyttöjärjestelmäosiosta levy-image. Tämän imagen avulla käyttöjärjestelmän palauttaa alkutilaan alle puolessa tunnissa.
  Googleen vaan hakusanaksi esim. "Partition image ohjelma".
 • Internet-yhteys ei toimi (ADSL)? Tarkista ensin, mitä valoja modeemissa palaa: Jos ADSL/DSL -valo ei pala jatkuvasti, on ongelma modeemissa tai modeemin ja puhelinyhtiön välillä (esim. lemmikin poikki purema puhelinjohto). Jos taasen LAN-valo ei pala, on ongelma modeemissa tai modeemin ja tietokoneen välillä.
 • BIOS-päivityksen nyrkkisääntöjä

Autot

 • Liimattu tuulilasi irtoaa nätisti lasiliikkeistä saatavalla punotulla leikkuulangalla.Etsi lasin reuna jossa liimaa on paksuiten, ja työnnä hohtimilla lanka liimamassan läpi (toinen vaihtoehto on pienoisporalla varovasti porata liimamassaan reikä). Pujota lanka läpi ja solmi langan päihin lenkit. Laita esim. puukapula lenkkeihin ja eikun sahaamaan.
 • Auton takimmaiset sivuikkunat saattavat näyttää liimatuilta, mutta joissain tapauksissa "liima" on pelkkää butyylimassaa (ns. "kamelinpskaa"), joka on tahmaista. Massa liukenee esim. tärpättiin, joten lasit ovat helpot puhdistaa.

  Ikkunoita asennettaessa puhdistetaan pinnat hyvin, levitetään siveltimellä tarkoitukseen tehtyä primeria molempiin pintohin (saatavilla autotarvikeliikkeistä), ja kierretään liimanauha ikkuna-aukon ympärille. Butyylinauha on parasta, nimittäin butyyliä on saatavina myös putkiloissa mutta se ei ole niin jämäkkää... Pinnat on tärkeää pohjustaa primerilla, muuten saattavat alkaa vuotamaan.
 • Joskus olisi tarvetta lämpömittarille - esim. kun epäillään auton oman mittarin näyttämää, tai kiehutellaan termostaattia... Digitaalinen paistomittari (semmoinen mikä joulukinkkuun lykätään), halpa ja löytyy melkein jokaisesta tavaratalosta.
 • Vanhan stefan (akselitiiviste) saa suht helposti pois kiertämällä kaksi metalliruuvia tiivisteeseen. Pihdeillä saa paremman otteen, ja voi vetää vanhan tiivisteen ulos rikomatta tiivistepesää tai akselia.
 • Märillä sylinteriputkilla varustettujen moottorien kansiremonteissa ei kampiakselia kannata liikuttaa yhtään, kun kansipultit ovat löystettynä tai kun kansi on irti. Männät saattavat liikkuessaan irroittaa sylinteriputken alapäästään, jolloin joudutaan koko moottori purkamaan ja uusimaan sylinteriputkien alapäiden tiivisteet.
 • Venttiilien varren tiivisteen vaihtoesimerkki

Ruohonleikkurit

 • Briggs-Strattonin "choke-o-matic" -kaasuttimilla (vanhemmat, missä ei primer-painiketta) varustettujen ruohonleikkurien kylmäkäynnistystä helpottaa, kun nostaa leikkurin etureunan ylös (niin että sytytystulppa osoittaa maata kohti) ja laskee kolmeen. Tällä menetelmällä täytetään se pieni kohokammio, ja moottori hyrskähtää käymään kertalaakista.

Eero Jääskeläinen

Salo

Linkittäydy Facebookin kautta, ja pysyt ajan tasalla: